luni, 3 februarie 2014

Surse naturale de progesteron

Progesteronul este un hormon feminin foarte important pentru reproducere, cu multiple functii. Alaturi de estrogen, regleaza ciclul menstrual si, de asemenea, initiaza si mentine sarcina.
O cantitate insuficienta de progesteron poate determina probleme serioase la nivelul sanatatii reproductive a femeii. Spre exemplu, infertilitatea este o problema comuna printre femeile care nu produc suficient progesteron. Acestea ajung de regula sa primeasca suplimente de progesteron pentru reglarea ciclului menstrual sau ca tratament pentru infertilitate.

Progesteronul este, in mod natural, secretat de ovarele femeii. In fiecare luna, acesta anunta uterul sa-i ingroase mucoasa interna pentru a permite ovulului fertilizat sa se implanteze aici. In absenta fertilizarii, uterul isi elimina mucoasa, ceea ce duce la sangerarea menstruala. Progesteronul regleaza ciclul menstrual reducand dominatia estrogenului in orgranism. De asemenea, intareste sistemul imunitar.
Printre afectiunile care necesita tratament cu progesteron se numara  sindromul ovarelor polichistice, amenoreea, sangerarile uterine anormale,  endometrioza, scaderea apetitului si scaderea in greutate ca urmare a unor boli grave. Dar cum progesteronul sintetic poate avea multe efecte adverse, este de preferat utilizarea progesteronului natural.
Iata o lista cu surse de progesteron continut atat de plante cat si de animale.
ouale – ouale contin progesteron in cantitati mari, galbenusul fiind principala sursa
lactatele – laptele de vaca, branza contine mari cantitati de progesteron
alimentele bogate in vitamina B precum nucile, cerealele integrale si laptele de soia sunt surse excelente de fitoprogesteron
frunzele de nuc, frunze si mladite de zmeur, napraznicul (planta) contin progesteron natural
vitex agnus-castus este un supliment ce creste nivelul de progesteron prin stimularea glandei pituitare

rădăcina de Mexican Wild Yam 


Evitați anumite plante. Unele ceaiuri și produse de înfrumusețare cresc nivelul de estrogen. Exemple de aceste plante sunt: afinele, lemnul dulce,  hameiul, talpa gâștii (Leonurus cardiaca), rădăcina de rhodiola rosea, florile de trifoi roșu, Angelica – Dong Quai, Lumânărelele (Cimicifuga racemosa), lavanda sau uleiul de arbore de ceai. 

Reduceți nivelul de stres. Stresul este cel care face organismul să producă mai puțin progesteron. Aveți grijă de dumneavoastră și dormiți bine!

Aveți grijă de ficat. Aceasta este o modalitate bună de a reduce nivelul estrogenului și creșterea progesteronului. Ficatul este organul responsabil cu descompunerea estrogenului în așa fel încât să poată fi eliminat din organismul dumneavoastră. Exercițiul fizic este un mod minunat de a accelera acest proces. Vitamina B6, suplimentele de magneziu și plantele aromatice cum ar fi extractul de silimarină vor ajuta ficatul să funcționeze la capacitate sporită.



Pentru a combate nivelul scăzut de progesteron, Marilyn Shannon, autoarea cărții “Fertilitate, cicluri și nutriție” recomandă consumul a 200-800 miligrame pe zi de vitamina B6. Vitamina B6 poate prelungi faza luteală, permițând astfel implantarea ovulului fecundat. Un nivel crescut de progesteron le va ajuta pe acele femei care suferă de sindromul premenstrual.

Alimente bogate în vitamina B6, care ajută la creșterea progesteronului:

drojdia alimentară 100g – 4,20 mg B6, o banană – 0,70 mg B6, cartofi 200g – 0,60 mg B6, orez brun 100g – 0,60mg B6, linte 100g – 0,60mg B6, cereale 100g – 0,15 la 0,5 mg B6, avocado 100g – 0,40 mg B6, varză 100g – 0,30 mg B6, fulgi de ovăz 30g – 10mg B6

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu