miercuri, 5 februarie 2014

Ierburile "alimente speciale"

Puterea Ayurvedei se bazează pe marea sa claritate şi cuprindere globală a
interrelaţiilor dinamice dintre procesele fiziologice organice şi factorii externi incluzînd
clima, locul de muncă şi dieta împreună cu stările emoţionale interne. Spre deosebire
de aceasta, ştiinţa vestică se bazează pe structura specifică moleculară şi chimie. Este
paradoxal că ambele ştiinţe pot descrie aceleaşi condiţii în asemenea moduri diferite şi
din puncte de vedere diametral opuse.
Astăzi, mulţi oameni se îndreaptă spre sistemele de vindecare orientale şi spre plantele
medicinale pentru că se apropie cel mai mult de premiza unui sistem care pe de o parte
este efectiv puternic, iar pe de altă parte este un sistem blînd, sensibil, cu un minim de
pericol datorat efectelor secundare.. Ei simt că boala apare nu ca un fenomen arbitrar
ci se datorează unor factori, care corect depistaţi şi înţeleşi, ajută la vindecare, si, mai
mult, previn apariţia recăderilor, a recidivelor.
Ayurveda, cu Tridosha, sau cele trei sisteme umorale, este capabilă să ofere o
completă înţelegere a stării de sănătate prin termenii unui echilibru metabolic. Boala
este înţeleasă simplu ca un dezechilibru între energia nervoasă (vata), energia catabolică
a focului (pitta) şi energia nutritivă anabolică {kapha). Toate alimentele şi
experienţele acţionează asupra echilibrului global al acestor umori. Aceasta este dovedită
de faptul că, doar prin ajustarea echilibrul alimentar, multe din problemele de sănătate
sînt ameliorate (din păcate, aceasta nu este considerată ca adevărată de majoritatea
medicilor din Vest).

Ierburile sînt utilizate ca "alimente speciale", menite să elimine excesele sau să
îndrepte deficienţele. Pe lîngă puternicul impact nutritiv asupra unui corp slăbit, prima
acţiune este de a stimula anumite funcţii particulare organice. Acesta reprezintă aspectul
energetic mai subtil al ierburilor, şi, într-adevăr, al tuturor doctoriilor, medicamentelor
şi alimentelor. Pe lîngă funcţia specifică a unui medicament sau a unui aliment, există
un efect general, în sensul că la cei care manifestă o predispoziţie, medicamentul sau
alimentul poate să crească sau să scadă metabolismul global şi să stimuleze sau să
sedeze energia nervoasă, nutritivă sau energia catabolică a focului din care este compus
sistemul umoral Tridosha.
Greşeala fundamentală a medicinii vestice este că tratează boala, şi nu pacientul.
Dacă medicamentele ar fi prescrise ţinînd cont de caracteristicile individuale ale fiecărui
pacient, întocmai cum ierburile sînt prescrise în sistemul de vindecare oriental, multe
din efectele secundare care apar ar putea fi evitate. Valoarea utilizării ierburilor şi
alimentelor este legată în particular de acţiunea relativ nespecifica sau de "moderare".
Dacă o plantă este utilizată greşit, rezultatele sînt relativ minore şi ele încetează într-un
timp relativ scurt, aproximativ o zi, care reprezintă timpul necesar corpului de a elimina
resturile plantei din sistem. Acest procedeu este mult mai dificil cu medicamente sintetice
sau extracte concentrate. Ficatul poate să fie incapabil de a elimina complet o substanţă
din ţesuturile şi celulele corpului pentru că nu o poate neutraliza, în vederea asimilării
sau eliminării. Incapabil să transforme complet substanţa, aceasta este stocată în ficat şi
ţesuturi, sau circulă prin corp, determinind o încărcătură toxică, care împiedică procesele
fiziologice organice necesare.
Inainte de a realiza în întregime beneficiile asupra sănătăţii a medicinii Ayurveda
sau ale medicinii chinezeşti, ambele fiind sisteme de vindecare "energetice", toate
alimentele şi plantele trebuie clasificate şi înţelese din perspectiva efectelor energetice
vizibile asupra totalităţii proceselor metabolice.

sursa: Yoga ierburilor DR. DAVID FRAWLEY si DR. VASANT LAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu