joi, 27 martie 2014

Albăstrelele

Albăstrelele sunt plante ierboase, ce trăiesc 1-2 ani, având tulpina ramnificată şi acoperită cu frunze. Frunzele sunt alungite şi adânc crestate, aşezate în mod altern. Datorită perilor cu care este acoperită, întreaga plantă are un aspect pufos, de culoare verde-alburie. Florile sunt tubuloase, albastre, uneori alb-roz. Cresc prin locuri uscate, pietroase, pe marginea drumurilor şi mai ales pe lângă lanurile de cereale.

De la albăstrele se adună numai florile de culoare albastră, înlăturându-se cele de culoare alb-roz, culese eventual din greşeală. Eliminarea acestora se face înainte de uscare, deoarece din produsul uscat ele se înlătură foarte greu. Florile se adună numai pe timp uscat, după ce roua s-a ridicat şi în momentul când ele sunt complet deschise. Uscarea se face întinzând florile în straturi foarte subţiri la soare şi se păstrează în săculeţe de pânză sau pungi de hârtie.
Au proprietăţi astringente, slab-diuretice, tonic-amare, colorante, antiinflamatorii. În dermatologie şi cosmetică se folosesc sub formă de infuzie. Se utilizează, de asemenea, în tratarea eczemelor, ulcioarelor, leziunilor ulcerate, supurale, ihtiozei, xerozelor cutanate, revigorarea şi tonifierea tenului, a ochilor, a părului.
Mai au şi alte indicaţii, fiind utilizate şi pentru uz intern. Astfel, au indicaţii în diaree, dispersie, afecţiuni renale şi ale vezicii urinare, deoarece au calităţi antidiareice şi diuretice. Pentru aceste indicaţii se utilizează o infuzie ceva mai slabă, dintr-o jumătate de linguriţă la o cană de apă clocotită, care se bea în 2-3 reprize, cel mai bine cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Sub formă de băi, albăstrelele se folosesc în diferite boli de ochi. Se pot aplica pe ochi, comprese cu infuzie de albăstrele (la temperatura camerei), timp de 10 – 15 minute, în fiecare seară, timp de trei luni. Tratamentul cu infuzie de flori de albăstrele sub formă de comprese se recomandă în special pentru pleoapele ridate şi pentru ochii obosiţi.
Datorită proprietăţilor tonifiante şi calmante, albastrelele sunt indicate şi în tratamentele muşchilor faciali şi asupra ridurilor, aplicându-se pe faţă comprese cu infuzie de flori de albăstrele (o lingură de flori la două pahare cu apă). În medicina populară, florile de albăstrele se folosesc sub formă de infuzie pentru îndepărtarea cearcănelor din jurul ochilor.
Florile de albăstrele nu numai că ne încântă privirea, dar au totodată darul de a ne sluji sănătatea. În scopuri medicinale se prepară un ceai cu proprietăţi diuretice şi astringente care se bea înainte de masă. Litiaza biliară este o concreţiune formată în vezica biliară prin depuneri de colesterol, pigmenţi şi săruri biliare. Infuzia dintr-o linguriţă de flori la o cană de apă( se beau 2-3 căni pe zi) are proprietatea de a diminua ritmul de depunere a calculilor sau ajută chiar la eliminarea lor.
Vă prezentăm o mască din albăstrele folosită pentru regenerarea epidermei, pielea devenind mai catifelată şi mai netedă.
Ingrediente:
- lapte; -smântână; - miere; - fiolă de vitamina A; - ou; - lăptişor de matcă; - folie de plastic; - cremă antirid;- infuzie de albăstrele;
Mod de preparare:
Amestecăm o linguriţă de smântână proaspătă cu două linguriţe de lapte, o lingură de miere, o fiolă de vitamina A, un gălbenuş de ou şi 0,15 grame lăptişor de matcă, apoi aplicăm peste ea o folie de plastic, lăsând-o să acţioneze timp de 30 de minute. Ungem zona ochilor cu un strat gros de cremă antirid şi punem pe pleoape comprese călduţe cu infuzie de albăstrele.
Complexul activ vegetal anticearcăn acţionează împotriva formării cearcănelor, combate apariţia pungilor de sub ochi şi hidratează zona sensibilă din jurul ochilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu