marți, 12 februarie 2013

Uleiul volatil de chiparos


Uleiul volatil de chiparos
 
Este un ulei esenţial cu o acţiune generală detoxifiantă, decongestivă. În medicina orientală principiul acţiunii uleiului de chiparos constă înînviorarea şi reglarea fluxului sanguin şi a fluxului energetic. Parte din acţiunea sa depinde de efectul restaurativ, tonic asupra venelor ca urmare a acţiunii sale astringente. Prin capacitatea sa de a armoniza sângele, este util în problemele menstruale, fiint util atât în  dismenoree (durerile menstruale) cât şi în menoragie (sângerarea menstruală excesivă).
Paleta largă de acţiuni ale uleiului de chiparos include susţinerea sistemului circulator, activitatea sistemului nervos şi armonizarea stărilor psihice. Este antiinfecţios şi antimicrobian. Uleiul de chiparos este util în congestie limfatică, dureri reumatice, astm, fortifierea sistemului circulator, reducerea celulitei, creşterea energiei, scăderea tensiunii nervoase, reducerea chisturilor benigne. Este un ulei non-toxic, non-iritant şi non-sensibilizant.
Expunem în continuare acţiunile acestui ulei volatil:
• Acţiune astringentă: uleiul de chiparos întăreşte gingiile şi fortifică muşchii şi abdomenul (masaj extern). Principala funcţie asociată acţiunii astringente este contracţia. Uleiul de chiparos face ca gingiile, pielea, muşchii şi foliculii firelor de păr să se contracte şi să prevină căderea părului, dinţilor şi înmuierea pielii şi a muşchilor. Acţiunea sa astringentă se reflectă şi la nivelul vaselor de sânge, explicând astfel efectul vasoconstrictor şi hemostatic.
 Acţiune anti-septică: uleiul de chiparos este util în răni externe şi interne datorită acţiunii antimicrobiene; este un bun ingredient al loţiunilor antiseptice. 
• Acţiune antispasmodică: uleiul de chiparos ajută la vindecarea oricăror tipuri de spasme şi a problemelor ce rezultă ca urmare a spasmelor. Spre exemplu este foarte util în eliminarea spasmelor din sistemul respirator, intestine şi spasmele musculare din membre. Ajută astfel la ameliorarea astmului bronşic, a  crampelor şi convulsiilor.
• Acţiune diuretică: uleiul de chiparos creşte cantitatea şi frecvenţa eliminărilor urinare. 
• Acţiune de tonifiere a aparatului respirator – uleiul de chiparos creşte tonusul sistemului respirator şi eficienţa plămânilor, elimină congestia de la acest nivel; acest ulei volatil uşurează respiraţia în caz de tuse sau  răceli.
• Acţiune protectoare hepatică – uleiul de chiparos asigură eliminarea bilei din ficat
• Acţiune sudorifică – uleiul de chiparos stimulează transpiraţia, în vederea detoxifierii organismului  
• Acţiune sedativă – uleiul de chiparos induce o stare de calm la nivelul minţii şi a trupului,  îndepărtează stresul şi anxietatea. În caz de furie sau tristeţe acest ulei volatil readuce sentimentul de fericire. Este un ulei esenţial util pentru cei care au suferit un şoc.
 Alte beneficii: uleiul de chiparos este de asemenea antireumatic, antiartritic; poate fi folosit în problemele legate de vene varicoase, celulită, astm, bronşită, şi chiar diaree. Acest ulei esenţial reduce cicatricile de ţesut, acţiune utilizată de firmele de produse cosmetice. Are o acţiune dezodorizantă datorată acţiunii antiseptice şi aromei masculine caracteristice, şi poate cu uşurinţă să înlocuiască deodorantele sintetice. 

Mirosul său uşor acrişor, astringent, de coniferă conferă o senzaţie de coeziune şi stabilitate. Ne ajută să facem faţă şi să acceptăm transformările, uneori dificile, de natură interioară sau exterioară” (Aromatherapy for Healing the Spirit).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu