joi, 27 martie 2014

Albăstrelele

Albăstrelele sunt plante ierboase, ce trăiesc 1-2 ani, având tulpina ramnificată şi acoperită cu frunze. Frunzele sunt alungite şi adânc crestate, aşezate în mod altern. Datorită perilor cu care este acoperită, întreaga plantă are un aspect pufos, de culoare verde-alburie. Florile sunt tubuloase, albastre, uneori alb-roz. Cresc prin locuri uscate, pietroase, pe marginea drumurilor şi mai ales pe lângă lanurile de cereale.

De la albăstrele se adună numai florile de culoare albastră, înlăturându-se cele de culoare alb-roz, culese eventual din greşeală. Eliminarea acestora se face înainte de uscare, deoarece din produsul uscat ele se înlătură foarte greu. Florile se adună numai pe timp uscat, după ce roua s-a ridicat şi în momentul când ele sunt complet deschise. Uscarea se face întinzând florile în straturi foarte subţiri la soare şi se păstrează în săculeţe de pânză sau pungi de hârtie.
Au proprietăţi astringente, slab-diuretice, tonic-amare, colorante, antiinflamatorii. În dermatologie şi cosmetică se folosesc sub formă de infuzie. Se utilizează, de asemenea, în tratarea eczemelor, ulcioarelor, leziunilor ulcerate, supurale, ihtiozei, xerozelor cutanate, revigorarea şi tonifierea tenului, a ochilor, a părului.
Mai au şi alte indicaţii, fiind utilizate şi pentru uz intern. Astfel, au indicaţii în diaree, dispersie, afecţiuni renale şi ale vezicii urinare, deoarece au calităţi antidiareice şi diuretice. Pentru aceste indicaţii se utilizează o infuzie ceva mai slabă, dintr-o jumătate de linguriţă la o cană de apă clocotită, care se bea în 2-3 reprize, cel mai bine cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Sub formă de băi, albăstrelele se folosesc în diferite boli de ochi. Se pot aplica pe ochi, comprese cu infuzie de albăstrele (la temperatura camerei), timp de 10 – 15 minute, în fiecare seară, timp de trei luni. Tratamentul cu infuzie de flori de albăstrele sub formă de comprese se recomandă în special pentru pleoapele ridate şi pentru ochii obosiţi.
Datorită proprietăţilor tonifiante şi calmante, albastrelele sunt indicate şi în tratamentele muşchilor faciali şi asupra ridurilor, aplicându-se pe faţă comprese cu infuzie de flori de albăstrele (o lingură de flori la două pahare cu apă). În medicina populară, florile de albăstrele se folosesc sub formă de infuzie pentru îndepărtarea cearcănelor din jurul ochilor.
Florile de albăstrele nu numai că ne încântă privirea, dar au totodată darul de a ne sluji sănătatea. În scopuri medicinale se prepară un ceai cu proprietăţi diuretice şi astringente care se bea înainte de masă. Litiaza biliară este o concreţiune formată în vezica biliară prin depuneri de colesterol, pigmenţi şi săruri biliare. Infuzia dintr-o linguriţă de flori la o cană de apă( se beau 2-3 căni pe zi) are proprietatea de a diminua ritmul de depunere a calculilor sau ajută chiar la eliminarea lor.
Vă prezentăm o mască din albăstrele folosită pentru regenerarea epidermei, pielea devenind mai catifelată şi mai netedă.
Ingrediente:
- lapte; -smântână; - miere; - fiolă de vitamina A; - ou; - lăptişor de matcă; - folie de plastic; - cremă antirid;- infuzie de albăstrele;
Mod de preparare:
Amestecăm o linguriţă de smântână proaspătă cu două linguriţe de lapte, o lingură de miere, o fiolă de vitamina A, un gălbenuş de ou şi 0,15 grame lăptişor de matcă, apoi aplicăm peste ea o folie de plastic, lăsând-o să acţioneze timp de 30 de minute. Ungem zona ochilor cu un strat gros de cremă antirid şi punem pe pleoape comprese călduţe cu infuzie de albăstrele.
Complexul activ vegetal anticearcăn acţionează împotriva formării cearcănelor, combate apariţia pungilor de sub ochi şi hidratează zona sensibilă din jurul ochilor.

marți, 11 martie 2014

O planta sacra: Verbina

O planta sacra: Verbina


Daca veti mirosi uleiul de verbina va veti infragosti de el...
E cu nuante citrice, foarte fresh si foarte regigorant.
Iti da pofta de viata!
Il puteti punee in creme preparate in casa sau ca si parfum pe piele.
Va invit sa cititi mai multe despre ea in articolul de mai jos.







O planta sacra: Verbina
Este o planta enigmatica, venita parca de nicaieri, pentru ca nu i s-a putut determina zona de origine, si care s-a raspandit pe toate continentele lumii, in locurile cu clima temperata si subtropicala.

Verbina, denumita si "iarba sacra" de catre persani, egipteni si romani, este una din cele mai vechi plante medicinale si magice, avand "state de serviciu", datand de acum nu mai putin de 5000 de ani. O gasim ca atare la vechii azteci si la daci, la druizi si la chinezi, la vracii din arhipelagurile din Pacific si la medicii din Roma sau Grecia antica, la pieile rosii din America de Nord si la persani sau la egipteni. Pe o intindere uriasa in timp si in spatiu, gasim aceasta enigmatica verbina, pretuita atat de medici, cat si de magicieni.

Descrierea plantei

Este o planta ruderala ierboasa sau, mai simplu spus, o buruiana care creste pe locuri virane si prin preajma locuintelor. Denumirea sa stiintifica este Verbena officinalis, ultimul cuvant din aceasta denumire atestand faptul ca este "oficinala" sau, altfel spus, ca are proprietati medicinale confirmate. Este iubitoare de lumina, ii plac atat locurile umede, cat si cele uscate, crescand de la campie si pana la 1500 de metri altitudine. Ajunge pana la un metru inaltime, are flori liliachii si frunzele de pe tulpina florifera sunt inguste si zimtate. In pamant, dezvolta o radacina puternica, in care toamna isi depoziteaza substantele de rezerva, radacina din care in fiecare an planta rasare din nou. Se culege acum, in iulie-august, cand este inflorita si cand are maximul calitatilor terapeutice.

Unde gasim si cum recoltam verbina

Cel mai adesea, o gasim in preajma satelor si a locuintelor, acolo unde pamantul este ingrasat cu gunoaie si unde ea vegeteaza excelent. De la verbina se culege partea aeriana, adica tulpina cu tot cu frunze si flori, care se recolteaza prin taiere, fara a smulge radacina, din care vor iesi ulterior alte tulpini. Dupa recoltare, se intind tulpinile de verbina la uscat, in strat subtire, intr-un loc bine aerisit si lipsit de umiditate. Atunci cand s-au uscat, tulpinile se rup cu un pocnet sec (cand sunt indoite), semn ca poate fi pusa la pastrat in pungi de hartie sau in saculeti de panza. Iata in continuare si cateva elemente despre prepararea verbinei:

Preparate pe baza de verbina
Extractul hidroalcoolic (tinctura)


Se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de verbina, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa sa macereze vreme de doua saptamani intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate 50 de picaturi diluate in putina apa.

Pulberea

Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de verbina se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de verbina, pe stomacul gol.

Infuzia combinata

Se pun 3-4 linguri de verbina maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi).

Baia terapeutica

Medicina populara, mai ales, recomanda baile complete cu un extract de verbina obtinut astfel: doua maini de planta se pun la macerat in doi litri de apa la temperatura camerei vreme de opt-zece ore (de dimineata pana dupa-amiaza). Dupa trecerea acestui interval de timp, preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti doi litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), ce se vor pune in apa de baie, care va fi la o temperatura de 39-40 de grade Celsius. Baia dureaza 10-30 de minute, dupa care pacientul se va usca putin prin tamponare cu prosopul si va ramane sa se odihneasca la loc foarte calduros, vreme de jumatate de ora.

Cataplasma cu verbina

O mana de frunze maruntite de verbina se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, si se lasa vreme de o ora.

Boli care se trateaza intern cu verbina

Asa cum vom vedea, jumatate din bolile pe care aceasta planta le trateaza tin de sistemul nervos si de psihic, domeniu in care verbina are proprietati de-a dreptul miraculoase. Ea nu doar calmeaza si alina durerea, reduce tensiunea psihica si diferitele tulburari de tip depresiv, ci joaca si un adevarat rol de protectie, preintampinand tulburarile la acest nivel. Dar sa cunoastem in continuare amanuntit utilizarile medicinale ale acestei plante, pe buna dreptate considerata magica:

Depresie, tulburari depresiv-anxioase - se administreaza extractul hidroalcoolic de verbina, cate 3-4 lingurite pe zi. Tratamentul dureaza 2-3 luni si are efecte tonice psihice puternice, indepartand starile de tristete fara motiv aparent, favorizand aparitia calmului, ajutand la refacerea psihica rapida. Tratamentul cu aceasta planta este foarte bine dublat de psihoterapie, verbina creand o stare de bine in care psihologul poate actiona mult mai usor, iar efectele terapiei sale sunt amplificate.

Migrene care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasa - se bea zilnic un litru de infuzie combinata, in cure de minimum 10 zile. Inca nu este clar determinat mecanismul neurochimic prin care se produce acest fenomen, dar verbina are, administrata in doze medii, proprietati sedative certe, inlaturand pe moment durerea, diminuand excitabilitatea si favorizand relaxarea.

Alzheimer, tulburari neurologice specifice varstei a treia - cercetari de ultima ora facute de neurologii de la Universitatea din Hong Kong arata ca verbina este printre foarte putinele remedii cu actiune neuroprotectoare. Cu alte cuvinte, aceasta planta impiedica degradarea celulelor sistemului nervos odata cu varsta, actionand favorabil mai ales asupra creierului si asupra maduvei spinarii. Studii laborioase arata ca extractul de verbina stopeaza actiunea unor substante toxice din organism care ataca celulele nervoase, impiedicand astfel aparitia unor boli cum ar fi Alzheimerul. Astfel au fost confirmate rezultatele obtinute in practica in tratarea cu verbina a tulburarilor de memorie si de rationament, a labilitatii psihice, a altor tulburari neurologice care apar la cei in varsta. Verbina se administreaza sub forma de extract hidroalcoolic, cate 4 lingurite pe zi, in cure de 49 de zile, cu doua saptamani de pauza. Este foarte eficienta combinarea sa cu rozmarinul si cu tratamentul cu polen de albine.

Astenie psihica si fizica - se administreaza o doza unica de verbina, de doua lingurite, dimineata. Daca in doze medii verbina este un sedativ bland, in doze ceva mai mari aceasta planta devine un puternic stimulent. Luata dimineata, pe stomacul gol, ea favorizeaza activitatea cerebrala, mareste tonusul psihic si fizic, fiind un remediu puternic impotriva asteniei provenind din diverse cauze. Medicii romani o administrau inca de acum 2000 de ani in aceasta tulburare, mentionand ca ea este eficienta inclusiv contra asteniei sexuale, fiind creditata si cu proprietati afrodiziace.

Insomnie - seara, cu jumatate de ora inainte de culcare, se ia o lingurita de extract hidroalcoolic de verbina. Ca somnifer, verbina s-a dovedit un remediu selectiv, adica se potriveste doar anumitor persoane, asupra carora are un efect excelent, in timp ce altii raman practic indiferenti la administrarea sa. In orice caz, daca adormiti greu noaptea sau va treziti foarte usor, merita sa incercati acest remediu pe baza de verbina, al carui efect este foarte posibil sa "prinda" in cazul dvs.

Anxietate (stari de teama fara motiv aparent), atacuri de panica - se administreaza de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara, cate o lingurita din combinatia de pulberi de verbina si de rozmarin. Acest amestec are proprietati psihostabilizante, diminuand fluctuatiile emotionale si impiedicand gradat aparitia unor emotii paroxistice de genul fricii intense, panicii etc.

Tulburari care preced sau insotesc menstrele - in medicina traditionala asiatica verbina este considerata printre cele mai puternice remedii contra durerilor de sani si de ovare, contra starilor de nervozitate, contra durerilor de cap specifice sindromului premenstrual. Luata in timpul menstrelor, verbina diminueaza crampele abdominale, reduce durerile de ovare si atenueaza starile emotionale negative. Se ia sub forma de extract hidroalcoolic, de trei-patru ori pe zi, cate o lingurita. In cazul hemoragiilor uterine puternice, se ia sub forma de infuzie combinata, cate un litru pe zi.

Lactatie insuficienta - verbina stimuleaza producerea in organism a prolactinei, hormon care declanseaza si mentine lactatia la femeile care alapteaza. Se administreaza sub forma de infuzie combinata, cate un litru pe zi, sau sub forma de extract hidroalcoolic (tinctura), 4 lingurite pe zi.

Crampe abdominale, enterita, colita - ca remediu de prim ajutor se administreaza infuzia fierbinte de verbina, obtinuta prin oparirea unei lingurite de planta cu o cana de apa clocotita - are efecte antispastice digestive si calmante puternice. Ulterior, se continua tratamentul cu pulbere, cate o lingurita pe zi.

Hepatita, icter - se face un tratament de o luna cu infuzie combinata de verbina, cate 2-3 cani pe zi. Are efecte tonice si drenoare hepatice, stimuleaza apetitul alimentar la persoanele care au pierdut mult in greutate din cauza bolii.
Boli care se trateaza extern cu verbina

Dureri de cap - se face o infuzie combinata concentrata, din 4 lingurite la cana, cu care se umezeste o bucata de tifon ce se pune in jurul capului si pe ceafa. Se ia intern cate o lingura la jumatate de ora din aceasta infuzie combinata concentrata.

Tulburari de somn - se fac cu o ora inainte de culcare bai complete cu infuzie combinata de verbina. Se spunea in trecut despre baia cu verbina ca este un adevarat purificator pentru suflet, inlaturand emotiile negative, favorizand un somn profund si regenerant.

Eczeme, dermatite diverse - se pune pe locul afectat o cataplasma cu verbina obtinuta in modul anterior prezentat. Are efecte antiinflamatoare, calmante, accelereaza vindecarea.

Cosmetica si frumusete

Pentru ca parul sa se regenereze in locurile de unde a cazut, se spala zona respectiva cu o infuzie combinata de verbina, obtinuta din patru lingurite de planta maruntita la o cana de apa. Ultimul clatit se face cu infuzie combinata de verbina, pentru ca parul sa se indeseasca si pentru ca firul sa devina puternic si rezistent.

Precautii si contraindicatii

Verbina este contraindicata femeilor insarcinate, deoarece provoaca adesea contractii uterine (in trecut era administrata pentru a accelera nasterile).
Administrata in doze mari, verbina provoaca voma.
Verbina, mai ales cea cu flori a caror nuanta bate spre albastru, va fi administrata cu prudenta cardiacilor cu antecedente grave.