joi, 27 februarie 2014

ZEOLIT pur si simplu regenereaza si purifica organele

Zeolitul este un aluminosilicat format cu milioane de ani in urma din interactiunea dintre lava incinsa emisa de vulcani si apa marii. Zeolitul este 100% sigur si non-toxic la orice nivel: toate urmele de metale grele sunt complet eliminate din corp în termen de 6 la 8 ore. 

Tratamentul cu Zeolit este sigur pentru copii, adulti, bolnavi de cancer si animale de companie. Acesta poate fi administrat simultan cu mai multe medicamente, exceptie facand cele care sunt bazate pe metale grele (Carboplatin, Cisplatin).

Zeolitul are structura moleculara perfecta pentru captarea si eliminarea metalelor grele din organism fara a scoate ionii sanatosi si mineralele. Curele de detoxifiere ale organismului sunt ideale pentru prevenirea si tratarea constipatiei, pentru prevenirea problemelor de tranzit intestinal lent. Detoxifierea organismului este utila si pentru a scapa de 2-3 kilograme in plus. 

De asemenea, detoxifierea organismului este indicata pentru a ajuta organele foarte solicitate in procesul de digestie: ficatul, vezica biliara si rinichii. Igienizarea colonului - „groapa de gunoi“ a organismului – este primul pas care se face pentru detoxifierea organismului. 

Detoxifierea organismului se realizeaza prin mecanismele naturale de care dispune corpul nostru si care functioneaza dupa un ciclu cotidian. 
Zilnic, organismul elimina toxine prin colon, rinichi, plamani, ficat, piele. 

O alimentatie prea bogata in grasimi, carne, lactate grase, alimente rafinate, produse chimice impiedica detoxifierea organismului. Prin detoxifierea organismului cu Zeolit se realizeaza procesul de eliminare, neutralizare si transformare a toxinelor din organism. 

Digestia dificila, disfunctiile colonului, problemele hepatice, tulburarile renale, problemele respiratorii si cutanate sunt semne ca detoxifierea organismului este deficitara. 

Studiile clinice facute pe voluntarii la care s-a administrat Zeolit au demonstrat o crestere a excretiei urinare in termen de 1 saptamâna, de 5-7 ori mai mare decat in mod normal. De aceea pe tot parcursul detoxifierii cu Zeolit se cere o hidratare abundeta.

Scaderea imunitatii, problemele nervoase, respiratorii, hormonale, musculare sunt exemple ale tulburarilor care apar pe fondul acumularii toxinelor si al lipsei unei cure de detoxifierea organismului. 

Painea, biscuitii, dulciurile sunt pline de E-uri (conservanti, amelioratori, indulcitori), care accentueaza nevoia urmarii unei cure pentru detoxifierea organismului.  Multe dintre fructele si legumele pe care le mancam zilnic sunt stropite cu pesticide si ierbicide, substante care afecteaza mecanismele implicate in detoxifierea organismului. 

Detoxifierea organismului cu Zeolit este obligatorie pentru ca mancam carne provenita de la animale hranite cu hormoni de crestere si tratate cu antibiotice. 
Margarina se gaseste ascunsa in majoritatea alimentelor din comert, pestele este contaminat cu mercur. Ne intoxicam fara sa ne dam seama, detoxifierea organismului cu Zeolit fiind cu atat mai necesara. 
Gatim in vase din aluminiu, apa potabila contine aluminiu, pesticide si alte chimicale si metale grele. Medicamentele, vaccinurile antigripale contin numeroase substante toxice. 
Toate acestea fac din detoxifierea organismului o obligatie pentru omul modern. 

Folosim cosmetice, produse de ingrijire corporala, detergenti plini de substante toxice. Respiram zilnic emisii industriale, gaze de esapament care contin mercur, antimoniu, arsen, cadmiu. 
Plombele dentare din amalgam contin mercur, care determina migrene, stari de agitatie. Organismul produce chiar el unele toxine (radicali liberi), deseuri celulare. Aceste toxine provin din degradarea alimentelor de catre corp. 

Exista mai multe semne prin care ne dam seama ca detoxifierea organismului este o necesitate:
  • Stari de oboseala nejustificata, energie scazuta, chiar daca va odihniti si va hraniti suficient.
  • Somnolenta, trezitul greu dimineata sunt semnale care trimit catre detoxifierea organismului.
  • Starile depresive, anxietatea, nervozitatea, lipsa puterii de concentrare 
  • Pofta de dulciuri, pofta de alimente prajite, condimentate
  • Indigestie, daca aveti frecvent stari de voma, greturi.

  • Cura pentru detoxifierea organismului cu Zeolit este indicata si in unele afectiuni cronice: acnee, hemoroizi, psoriazis, constipatie, diabet, reumatism, artrita, cancer.
  • Detoxifierea organismului este necesara daca sunteti supraponderal sau sunteti predispus la obezitate.

  Pentru persoanele care sunt sub tratament chimioterapeutic sau radioterapeutic  si doresc sa foloseasca zeolit pentru a scapa de toxinele din organism, este important sa consulte întotdeauna  medicul de familie  sau furnizorul de servicii profesionale in sectorul sanatatii. Zeolitul nu se administreaza impreuna cu tratamentul chimioterapeutic pe baza de Platina si Litiu (Cisplatin,Carboplatin), intrucat efectul citostaticelor se va anula. Ca masura de siguranta, se poate administra Zeolitul cu o pauza de 3 zile dupa si inainte de tratamentul cu citostatice.

Se recomanda o cura de cel putin 4 luni/an cu Zeolit pentru rezultate semnificative si de 6 luni/an pentru intretinere. Se administreaza 2 capsule de 2 ori pe zi. Produsul se pastreaza in flacon bine inchis, ferit de umiditate si caldura. A nu se depasi doza zilnica recomandata!
Boli prevenite cu ajutorul detoxifierii cu Zeolit:Intoxicatia cu metale grele,Intoxicatia cu pesticide, Infectiile Intestinale,Gastrita, Ulcerul gastric, Boala de Iradiere, Cancerul de prostata, Cancerul de piele, Adjuvant in cancerul pulmonar, Cancerul bucal si faringian, Cancerul de san, Diarea, Deficeintele imunitare, Infertilitatea la barbati, Guta, Autismul, Adjuvant in hepatita virala, Adjuvant in infectiile virale.
Administrare: cate 2 capsule dimineata si seara inainte de mese

luni, 24 februarie 2014

Metode care ajuta la vindecarea cancerului

Jashmuheen povesteste cum s-a tratat de cancer de 2 ori la inceputul anilor 1990 si in 2004.

Printre metodele amintite de Jashmuheen sunt:

Apa oxigenata

Sucuri naturale de fructe si legume

Mancarea alcalina (lamaia fiind unul dintre alimentele care devin alcaline in stomac)

Sa zambim spre zona bolnava si sa fim atenti la raspunsul acelei zone
Sa trimitem iubire iubire pura spre zona bolnava si sa fim atenti la raspunsul acelei zone

Sa ne folosim Inteligenta interioara, ceea ce Spiritul divin ne spune!

Sa activam starea de SANATATE PERFECTA pe care cu siguranta am avut-o la un moment dat, in adolescenta de exemplu! :  Afirmati in meditatie: "Ma bucur de sanatate perfecta!"

Petreceti timp in natura! Energia din natura va schimba energia din voi!

Boala este doar o frecventa de vibratie care poate fi schimbata prin gandirea pozitiva, prin practica spirituala(meditatie, rugaciune) , prin stil de viata sanatos, prin iubire !


joi, 20 februarie 2014

Gref ROZ

Uleiul esential de grapefruit roz se obtine prin presarea la rece a coajei acestui fruct. Uleiul esential rezultat nu este numai un ulei purificator si cu proprietati de curatare, ci are totodata si capacitatea de a energiza luminos trupul si de a inalta spiritul.

Grapefruit-ul roz este renumit si pentru ca stopeaza pofta de dulciuri,  fiind recomandat pentru tratarea tulburarilor de alimentatie si problemele de obezitate, arata Natural News.

Parfumul proaspat de grapefruit roz te ajuta sa treci peste acele dimineti cand, pur si simplu, nu ai chef sa te ridici din pat. Daca este tinut pe noptiera, mireasma lui are rolul de a te pune in miscare in cel mai scurt timp.

Este folosit si in aromoterapie, avand un rol revitalizant, mai ales atunci cand te simti coplesit. Uleiul de grapefruit ajuta foarte mult la refacerea acelei stari de bine, recapatandu-ti astfel optimismul. Poate fi, asadar, un excelent odorizant de camera.

Acest ulei esential are un mare rol in cresterea respectului fata de propria persoana. Dupa inhalare, veti avea sentimentul ca aveti forte noi, iar energia pe care o veti capata nu va mai fi ceva atat de neobisnuit, cum vi se parea inainte.

Si pe langa faptul ca diminueaza apetitul, grapefruitul roz ajuta totodata si la imbunatatirea digestiei si a metabolsmului. Folosit in cosmetica, acesta are diferite proprietati.

Daca adaugati o picatura sau doua de ulei esential in sticla cu sampon, veti observa ca, in timp, parul va capata o stralucire sanatoasa. De asemenea, a fost demonstrat faptul ca grapefruitul roz este foarte bun pentru un scalp sau un ten gras.

Daca este aplicat local, acest ulei poate avea efecte astringente si de tonifiere. Ajuta mult si in stimularea sistemului limfatic. In acest fel ajuta corpul sa elimine toxinele.

Uleiul de grapefruit roz stimuleaza, de asemenea, si functiile ficatului si ale vezicii biliare. Constituie un tonic excelent pentru ca activeaza circulatia si reinnoieste celulele pielii.

Potrivit medicinei antice, gustul acru de ulei de grapefruit are rolulul de a reda echilibrul si de a repara probleme cum ar fi constipatie, flatulenta, anxietate, griji, neliniste, sindrom premenstrual si insomnie. Gustul acru imbunatateste si ritmul un sistem digestiv lent.

Picurati unul, doi sau chiar trei stropi de ulei de grapefruit pe palme, frecati-le, faceti-le cupa si inspirati incet aroma. Puteti "ajusta" cu usurinta intensitatea parfumului prin apropierea sau indepartarea mainilor de nas.

Este recomandat sa inspiri mireasma intre 5 si 20 minute, inainte de masa. De asemenea, este important sa beti apa pura, dupa inhalarea uleiului.

Daca se va crea un amestec de ulei esential de grapefruit roz cu cel de patchouli salbatic, efectul primului va fi accentuat, iar rezultatul va fi o suprimare naturala a poftei de mancare

Chimio şi radio protector

Fares - Imunitate cu 7 ciuperci (60 capsule)

Creşte rezistenţa organismului
Ingrediente/capsulă:
Extract total 10:1 de Reishi (Ganoderma lucidum) 82 mg, extract total 10:1 Shitake (Lentinus endodes) 82 mg, extract total 10:1 de Maitake (Grifola frondosa) 82 mg, Cordyceps sinensis, ciuperca de mesteacan (Obliquus inonotus), extract de Coriolus versicolor standardizat în min. 30% polozaharide, miceliu de iască (Fomes fomentarius).
Ciupercile medicinale sunt folosite pentru a trata şi preveni o gamă largă de boli, prin utilizarea lor ca stimulenţi şi modulatori ai imunităţii, adaptogeni şi antioxidanţi.
Reishi (Ganoderma lucidum), ciuperca faimoasă în medicina tradiţională chineză, conţine aproximativ 400 compuşi bioactivi diferiţi, care îi conferă numeroase efecte farmacologice: imunomodulator, chimio şi radio protector, antihepatotoxic, antioxidant, antialergic, hipocolesterolemiant, hipotensor, adaptogen, precum şi de protecţie împotriva deteriorarii ADN-ului.
Shitake (Lentinus endodes) nu este doar o ciupercă medicinală, ci si un excelent aliment folosit pe scară largă în Japonia. Atât miceliul cat şi ciuperca sunt frecvent utilizate pentru stimularea sistemului imunitar, reducerea colesterolului, tratamentul infecţiei cu HIV şi a tumorilor.
Maitake (Grifola frondosa) este cunoscut mai ales pentru proprietăţile sale puternic imunostimulatoare, antioxidante şi antitumorale conferite de nivelul ridicat de ß-glucani găsit în această ciupercă. Maitake, de asemenea, ajută la scaderea glicemiei şi colesterolui.
Cordyceps a devenit foarte popular datorită capacităţii sale de a spori rezistenţa fizică fiind utilizat de către sportivii olimpici. Are o gamă largă de utilizări, inclusiv stimularea sistemului imunitar, reducerea nivelului colesterolului, astm, aritmie, tumori.
Ciuperca de mesteacăn are o activitate puternic antioxidantă, proprietăţi anti-inflamatorii şi poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Conţine betulin şi inotodiol, doi compuşi care au demonstrat capacitatea de a induce distrugerea anumitor linii celulare maligne. Această ciupercă poate fi utilizată şi în caz de gripă.
Coriolus versicolor a dat rezultate foarte bune în tratamentul mai multe tipuri de tumori: pulmonare, mamare, cervicale stomacale, hepatice şi de prostată. Atunci când este folosit în combinaţie cu chimioterapia, a dovedit ca reduce în mod semnificativ efectele secundare ale acesteia.
Iasca (Fomes fomentarius) a fost menţionată ca fiind un medicament încă din 400 î.Hr.. Multe studii recente au demonstrat un puternic efect antiviral, antibacterian şi imunostimulent. De asemenea poate ajuta la tratamentul şi prevenirea complicaţiilor diabetice , prin scăderea glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor din sânge.

Efect
-imunomodulator, imunostimulator
-stimulează producerea de interferon în organism
-antibacterian, antiviral, antifungic
-antiinflamator
-antitoxic, protector hepatic si renal
-chimio şi radio protector
-antitumoral
-hipocolesterolemiant
-hipoglicemiant
-antialergic (antihistaminic)
-antiagregant plachetar-adaptogen, tonic general
-antioxidant


Recomandări
-imunitate scazută
-infecţii virale (hepatită virală, gripă, herpes, zona-zoster)
-infecţii bacteriene, fungice
-diabet zaharat
-protejează faţa de radiatii
-reduce efectele negative ale chimioterapiei
-complementar în tratamentul tumorilor
-colesterol şi trigliceride crescute
-hipertensiune arterială
-alergii, astm bronşic
-tromboflefite, varice
-stres, suprasolicitare fizică şi psihică
-oboseală cronică, convalescenţă

miercuri, 5 februarie 2014

Ayurveda

Ayurveda înseamnă "Ştiinţa vieţii". Ea nu înseamnă medicina hindusă, aşa cum
nici fitoterapia sa nu trebuie considerată ca fiind exclusiv doar fitoterapia indiană. Ea
este o ştiinţă a vieţii care cuprinde întreaga complexitate a vieţii, şi care leagă viaţa
individuală de cea a Universului. Fiind deschisă faţă de toate aspectele vieţii, ea include
toate aceste aspecte şi toate metodele care ne aduc într- o mai mare armonie cu
viaţa.
Ayurveda nu aparţine estului sau vestului, timpurilor vechi sau actuale. Ea este una
si aceeaşi, o cunoaştere care care aparţine tuturor fiinţelor- nu un sistem impus lor, ci o
resursă din care să ne inspirăm şi pe care să o adaptăm nevoilor unice şi specifice ale
individului în propriul său mediu de viaţă.
Medicina Ayurvedică nu ne oferă doar ierburi specifice, ci şi un mod de a înţelege
toate plantele. Ayurveda îndepărtează barierele din calea fiinţelor umane. Pentru a face
posibilă apariţia unei noi epoci, cunoştiinţele medicale despre arta vindecării trebuiesc
împărtăşite tuturor, într-o măsură mai mare.

Evoluţia este o manifestare a potenţialelor l a t e n t e . În fiecare lucru sînt conţinute
toate lucrurile: în sămînţă este copacul; în copac este pădurea: De aceea, inteligenţa
este conţinută implicit în multele lumi ale naturii, nu doar în cea a fiinţelor umane.
Altfel spus, conştiinţa există în toate formele de viaţă. Ea este baza creaţiei, puterea
evoluţiei. Viaţa, creaţia şi evoluţia sînt etape în dezvoltarea şi relevarea conştiinţei. Nu
există nimic în existenţă care să fie lipsit de sentimente, nimic care să fie profan sau
nespiritual, nimic care să nu aibă o unică valoare în cosmos. Viaţa este relaţională,
interdependentă, interconectivă, un sistem de hrănire, de susţinere şi ajutorare reciprocă,
nu numai fizică, dar şi psihologică şi spirituală.
De aceea, conştiinţa nu este doar gîndire, intelect sau raţiune. Ea reprezintă şi
sentimentul de a fi viu şi de a fi legat de toate formele de viaţă. Conştiinţa ca fiind
sentiment pur există deja în plante, este ascunsă în pietre, şi chiar şi în interiorul atomului.
Atracţia şi respingerea elementară sînt similare dragostei şi urii, plăcerii şi dezgustului.
Din acest motiv, înţelepţii indieni susţin că doar Sinele suprem există, că unitatea este
baza întregii existenţe-că unitatea vieţii este unitatea conştiinţei.

In lumea exterioară, un soare central este sursa luminii şi v i e ţ i i . În lumea interioară,
un soare central este de asemenea sursa vieţii. Soarele interior este adevăratul nostru
Eu, ceea ce anticii numeau Purusha sau Atman. Plantele ne aduc în comuniune cu
energia soarelui exterior, în timp ce planta noastră interioară, sistemul nostru nervos,
ne aduce în comuniune cu soarele interior. Dacă stabilim legătura corectă dintre planta
exterioară şi planta interioară, atunci se va reîntregi circuitul luminii şi al vieţii, permiţînd
stabilirea unei curgeri libere a fluxului de conştiinţă, în care mintea este transcensă,
unificând soarele interior cu cel exterior, microcosmosul interior cu macrocosmosul
exterior, apare starea de BEATITUDINE în viaţă.

Adevărata folosire a unei plante sau ierburi, în care adevărata sa putere este eliberată,
implică o comuniune cu aceasta. Planta, cît timp sîntem în comuniune cu ea, ne va
vitaliza sistemul nervos şi ne va învigora percepţia. Aceasta înseamnă că planta are o
valoare sacră, ea fiind un m ijloc de comuniune cu întreaga natură. Fiecare plantă, apoi,
ca o mantra, va contribui la actualizarea potenţialului acelui aspect al vieţii cosmice a
cărei reprezentantă este.
Din acest motiv, mulţi dintre antici au avut un profund respect pentru lumea plantelor.
Nu este vorba de o veneraţie superstiţioasă, nici de o sensibilitate la frumos, este o
conştientizare a puterii pe care ne-o dau plantele. Forţa nu o primim prin simpla
consumare a plantei, ci prin comuniunea totală cu aceasta

Inţelepţii vechii Indii abordau vindecarea şi plantele cu această conştiinţă de sine.
Nu era o ştiinţă experimentală, ci o formă directă de participare. Experimentul implică
distanţă, o diferenţiere între observator şi observat, între subiect şi obiect. Ca rezultat,
este mediată, măsurată, tradusă. Prin disecarea corpului, penetrarea sufletului este omisă.
Percepţia directă, sau meditaţia, reprezintă ştiinţa Yoga. Yoga permite esenţei, lucrului
însuşi, să ni se reveleze. Cînd aceasta se întîmplă, apare o revelaţie deplină a potenţialului
material şi spiritual.
Inţelepţii, prin intermediul percepţiei Yoga, Iasă plantele să le vorbească. Iar plantele
le dezvăluie secretele lor, multe dintre ele mult mai subtile decît ar putea descoperi o
analiză chimică. Apropiindu-ne plantele în acelaşi fel astăzi, şi privindu-le nu ca pe
nişte simple obiecte pe care Ie folosim în mod egoist, pentru propria noastră proslăvire,
ci tratîndu-le ca părţi integrale ale unităţii noastre, adevărata valoare a plantei se va
mări dacă o vom folosi neegoist.
Pentru a deveni un adevărat fitoterapeut, trebuie să devii un înţelept. Aceasta
înseamnă a fi sensibil la existenţa plantelor, să comunici conştient şi receptiv cu lumina
plantei primită din Univers. Trebuie să înveţi să asculţi cînd o plantă vorbeşte, să-i
vorbeşti plantei ca unei fiinţe umane, şi să o priveşti ca un profesor.

sursa : cartea "Yoga Ierburilor" DR. DAVID FRAWLEY si DR. VASANT LAD

Ierburile "alimente speciale"

Puterea Ayurvedei se bazează pe marea sa claritate şi cuprindere globală a
interrelaţiilor dinamice dintre procesele fiziologice organice şi factorii externi incluzînd
clima, locul de muncă şi dieta împreună cu stările emoţionale interne. Spre deosebire
de aceasta, ştiinţa vestică se bazează pe structura specifică moleculară şi chimie. Este
paradoxal că ambele ştiinţe pot descrie aceleaşi condiţii în asemenea moduri diferite şi
din puncte de vedere diametral opuse.
Astăzi, mulţi oameni se îndreaptă spre sistemele de vindecare orientale şi spre plantele
medicinale pentru că se apropie cel mai mult de premiza unui sistem care pe de o parte
este efectiv puternic, iar pe de altă parte este un sistem blînd, sensibil, cu un minim de
pericol datorat efectelor secundare.. Ei simt că boala apare nu ca un fenomen arbitrar
ci se datorează unor factori, care corect depistaţi şi înţeleşi, ajută la vindecare, si, mai
mult, previn apariţia recăderilor, a recidivelor.
Ayurveda, cu Tridosha, sau cele trei sisteme umorale, este capabilă să ofere o
completă înţelegere a stării de sănătate prin termenii unui echilibru metabolic. Boala
este înţeleasă simplu ca un dezechilibru între energia nervoasă (vata), energia catabolică
a focului (pitta) şi energia nutritivă anabolică {kapha). Toate alimentele şi
experienţele acţionează asupra echilibrului global al acestor umori. Aceasta este dovedită
de faptul că, doar prin ajustarea echilibrul alimentar, multe din problemele de sănătate
sînt ameliorate (din păcate, aceasta nu este considerată ca adevărată de majoritatea
medicilor din Vest).

Ierburile sînt utilizate ca "alimente speciale", menite să elimine excesele sau să
îndrepte deficienţele. Pe lîngă puternicul impact nutritiv asupra unui corp slăbit, prima
acţiune este de a stimula anumite funcţii particulare organice. Acesta reprezintă aspectul
energetic mai subtil al ierburilor, şi, într-adevăr, al tuturor doctoriilor, medicamentelor
şi alimentelor. Pe lîngă funcţia specifică a unui medicament sau a unui aliment, există
un efect general, în sensul că la cei care manifestă o predispoziţie, medicamentul sau
alimentul poate să crească sau să scadă metabolismul global şi să stimuleze sau să
sedeze energia nervoasă, nutritivă sau energia catabolică a focului din care este compus
sistemul umoral Tridosha.
Greşeala fundamentală a medicinii vestice este că tratează boala, şi nu pacientul.
Dacă medicamentele ar fi prescrise ţinînd cont de caracteristicile individuale ale fiecărui
pacient, întocmai cum ierburile sînt prescrise în sistemul de vindecare oriental, multe
din efectele secundare care apar ar putea fi evitate. Valoarea utilizării ierburilor şi
alimentelor este legată în particular de acţiunea relativ nespecifica sau de "moderare".
Dacă o plantă este utilizată greşit, rezultatele sînt relativ minore şi ele încetează într-un
timp relativ scurt, aproximativ o zi, care reprezintă timpul necesar corpului de a elimina
resturile plantei din sistem. Acest procedeu este mult mai dificil cu medicamente sintetice
sau extracte concentrate. Ficatul poate să fie incapabil de a elimina complet o substanţă
din ţesuturile şi celulele corpului pentru că nu o poate neutraliza, în vederea asimilării
sau eliminării. Incapabil să transforme complet substanţa, aceasta este stocată în ficat şi
ţesuturi, sau circulă prin corp, determinind o încărcătură toxică, care împiedică procesele
fiziologice organice necesare.
Inainte de a realiza în întregime beneficiile asupra sănătăţii a medicinii Ayurveda
sau ale medicinii chinezeşti, ambele fiind sisteme de vindecare "energetice", toate
alimentele şi plantele trebuie clasificate şi înţelese din perspectiva efectelor energetice
vizibile asupra totalităţii proceselor metabolice.

sursa: Yoga ierburilor DR. DAVID FRAWLEY si DR. VASANT LAD

luni, 3 februarie 2014

Surse naturale de progesteron

Progesteronul este un hormon feminin foarte important pentru reproducere, cu multiple functii. Alaturi de estrogen, regleaza ciclul menstrual si, de asemenea, initiaza si mentine sarcina.
O cantitate insuficienta de progesteron poate determina probleme serioase la nivelul sanatatii reproductive a femeii. Spre exemplu, infertilitatea este o problema comuna printre femeile care nu produc suficient progesteron. Acestea ajung de regula sa primeasca suplimente de progesteron pentru reglarea ciclului menstrual sau ca tratament pentru infertilitate.

Progesteronul este, in mod natural, secretat de ovarele femeii. In fiecare luna, acesta anunta uterul sa-i ingroase mucoasa interna pentru a permite ovulului fertilizat sa se implanteze aici. In absenta fertilizarii, uterul isi elimina mucoasa, ceea ce duce la sangerarea menstruala. Progesteronul regleaza ciclul menstrual reducand dominatia estrogenului in orgranism. De asemenea, intareste sistemul imunitar.
Printre afectiunile care necesita tratament cu progesteron se numara  sindromul ovarelor polichistice, amenoreea, sangerarile uterine anormale,  endometrioza, scaderea apetitului si scaderea in greutate ca urmare a unor boli grave. Dar cum progesteronul sintetic poate avea multe efecte adverse, este de preferat utilizarea progesteronului natural.
Iata o lista cu surse de progesteron continut atat de plante cat si de animale.
ouale – ouale contin progesteron in cantitati mari, galbenusul fiind principala sursa
lactatele – laptele de vaca, branza contine mari cantitati de progesteron
alimentele bogate in vitamina B precum nucile, cerealele integrale si laptele de soia sunt surse excelente de fitoprogesteron
frunzele de nuc, frunze si mladite de zmeur, napraznicul (planta) contin progesteron natural
vitex agnus-castus este un supliment ce creste nivelul de progesteron prin stimularea glandei pituitare

rădăcina de Mexican Wild Yam 


Evitați anumite plante. Unele ceaiuri și produse de înfrumusețare cresc nivelul de estrogen. Exemple de aceste plante sunt: afinele, lemnul dulce,  hameiul, talpa gâștii (Leonurus cardiaca), rădăcina de rhodiola rosea, florile de trifoi roșu, Angelica – Dong Quai, Lumânărelele (Cimicifuga racemosa), lavanda sau uleiul de arbore de ceai. 

Reduceți nivelul de stres. Stresul este cel care face organismul să producă mai puțin progesteron. Aveți grijă de dumneavoastră și dormiți bine!

Aveți grijă de ficat. Aceasta este o modalitate bună de a reduce nivelul estrogenului și creșterea progesteronului. Ficatul este organul responsabil cu descompunerea estrogenului în așa fel încât să poată fi eliminat din organismul dumneavoastră. Exercițiul fizic este un mod minunat de a accelera acest proces. Vitamina B6, suplimentele de magneziu și plantele aromatice cum ar fi extractul de silimarină vor ajuta ficatul să funcționeze la capacitate sporită.



Pentru a combate nivelul scăzut de progesteron, Marilyn Shannon, autoarea cărții “Fertilitate, cicluri și nutriție” recomandă consumul a 200-800 miligrame pe zi de vitamina B6. Vitamina B6 poate prelungi faza luteală, permițând astfel implantarea ovulului fecundat. Un nivel crescut de progesteron le va ajuta pe acele femei care suferă de sindromul premenstrual.

Alimente bogate în vitamina B6, care ajută la creșterea progesteronului:

drojdia alimentară 100g – 4,20 mg B6, o banană – 0,70 mg B6, cartofi 200g – 0,60 mg B6, orez brun 100g – 0,60mg B6, linte 100g – 0,60mg B6, cereale 100g – 0,15 la 0,5 mg B6, avocado 100g – 0,40 mg B6, varză 100g – 0,30 mg B6, fulgi de ovăz 30g – 10mg B6