marți, 12 februarie 2013

Uleiul volatil de chiparos


Uleiul volatil de chiparos
 
Este un ulei esenţial cu o acţiune generală detoxifiantă, decongestivă. În medicina orientală principiul acţiunii uleiului de chiparos constă înînviorarea şi reglarea fluxului sanguin şi a fluxului energetic. Parte din acţiunea sa depinde de efectul restaurativ, tonic asupra venelor ca urmare a acţiunii sale astringente. Prin capacitatea sa de a armoniza sângele, este util în problemele menstruale, fiint util atât în  dismenoree (durerile menstruale) cât şi în menoragie (sângerarea menstruală excesivă).
Paleta largă de acţiuni ale uleiului de chiparos include susţinerea sistemului circulator, activitatea sistemului nervos şi armonizarea stărilor psihice. Este antiinfecţios şi antimicrobian. Uleiul de chiparos este util în congestie limfatică, dureri reumatice, astm, fortifierea sistemului circulator, reducerea celulitei, creşterea energiei, scăderea tensiunii nervoase, reducerea chisturilor benigne. Este un ulei non-toxic, non-iritant şi non-sensibilizant.
Expunem în continuare acţiunile acestui ulei volatil:
• Acţiune astringentă: uleiul de chiparos întăreşte gingiile şi fortifică muşchii şi abdomenul (masaj extern). Principala funcţie asociată acţiunii astringente este contracţia. Uleiul de chiparos face ca gingiile, pielea, muşchii şi foliculii firelor de păr să se contracte şi să prevină căderea părului, dinţilor şi înmuierea pielii şi a muşchilor. Acţiunea sa astringentă se reflectă şi la nivelul vaselor de sânge, explicând astfel efectul vasoconstrictor şi hemostatic.
 Acţiune anti-septică: uleiul de chiparos este util în răni externe şi interne datorită acţiunii antimicrobiene; este un bun ingredient al loţiunilor antiseptice. 
• Acţiune antispasmodică: uleiul de chiparos ajută la vindecarea oricăror tipuri de spasme şi a problemelor ce rezultă ca urmare a spasmelor. Spre exemplu este foarte util în eliminarea spasmelor din sistemul respirator, intestine şi spasmele musculare din membre. Ajută astfel la ameliorarea astmului bronşic, a  crampelor şi convulsiilor.
• Acţiune diuretică: uleiul de chiparos creşte cantitatea şi frecvenţa eliminărilor urinare. 
• Acţiune de tonifiere a aparatului respirator – uleiul de chiparos creşte tonusul sistemului respirator şi eficienţa plămânilor, elimină congestia de la acest nivel; acest ulei volatil uşurează respiraţia în caz de tuse sau  răceli.
• Acţiune protectoare hepatică – uleiul de chiparos asigură eliminarea bilei din ficat
• Acţiune sudorifică – uleiul de chiparos stimulează transpiraţia, în vederea detoxifierii organismului  
• Acţiune sedativă – uleiul de chiparos induce o stare de calm la nivelul minţii şi a trupului,  îndepărtează stresul şi anxietatea. În caz de furie sau tristeţe acest ulei volatil readuce sentimentul de fericire. Este un ulei esenţial util pentru cei care au suferit un şoc.
 Alte beneficii: uleiul de chiparos este de asemenea antireumatic, antiartritic; poate fi folosit în problemele legate de vene varicoase, celulită, astm, bronşită, şi chiar diaree. Acest ulei esenţial reduce cicatricile de ţesut, acţiune utilizată de firmele de produse cosmetice. Are o acţiune dezodorizantă datorată acţiunii antiseptice şi aromei masculine caracteristice, şi poate cu uşurinţă să înlocuiască deodorantele sintetice. 

Mirosul său uşor acrişor, astringent, de coniferă conferă o senzaţie de coeziune şi stabilitate. Ne ajută să facem faţă şi să acceptăm transformările, uneori dificile, de natură interioară sau exterioară” (Aromatherapy for Healing the Spirit).

Uleiul volatil de pin

Uleiul volatil de pin

Acest ulei esenţial acţionează ca dezinfectant, antiinfecţios, antialgic (substanţă care îndepărtează durerea), antistres şi ca insecticid. Multe din susbtanţele de curăţare utilizate în casă au inscripţionat pe ambalaj „cu miros de pin”. Această conexiune a uleiului de pin cu starea bună a sănătăţii este foarte veche, şi este legată de acţiunea antibacteriană şi dezinfectantă a uleiului. De asemenea, uleiul esenţial de pin stimulează trupul şi mintea, având efecte energizante asupra întregii fiinţe.
Hipocrate a notat puternicul efect vindecător al acestui ulei volatil asupra sistemului respirator în documentele pe care le-a lăsat. Similar uleiului esenţial al arborelui de ceai (tea tree oil) şi al celui de eucalipt, cel de pin este un puternic antiseptic. Are de asemenea proprietăţi antibacteriene, antivirale, antiseptice, insecticide, analgezice, antiinflamatorii, expectorante, pectorale, diuretice, depurative, tonice, balsamice, coleretice, colagoge, hipertensive, aromatice (deodorante), de stimulare a circulaţiei sanguine şi a sistemului nervos. Are de asemenea un efect de vindecare asupra sistemului endocrin şi ajută corpul să cureţe impurităţile de la nivelul pielii. Este imunostimulent. Conferă echilibru mental şi psihic. Este util pentru îndepărtarea oboselii mentale, fizice şi sexuale. Are  un efect de purificare şi înviorare a ambientului. 
Uleiul volatil de pin este util în : astm, artrită, bronşită, catar, celulită, răceli, tuse, tăieturi, cistită, transpiraţie excesivă, oboseală, gripă, slăbiciune generală, gută, purici, epuizare mentală, dureri musculare, epuizare nervoasă, muncă în condiţii de stres, nevralgie, circulaţie slabă, reumatism, scabie (râie), sinuzită, dureri de gât, infecţii urinare. Indienii americani utilizau acele de pin punându-le pe paturi pentru a preveni contaminarea cu diverse insecte.
Acţiunile uleiului volatil de pin:
• Acţiune antiseptică: aceasta face ca uleiul voaltil de pin să fie de folos într-o varietate de probleme cutanate: arsuri, tăieturi, răni, psoriazis, acnee, „piciorul atletului”, eczeme, mâncărimi. La nivelul pielii capului poate fi aplicat în caz de mătreaţă. Se afirmă că uleiul volatil de pin readuce echilibrul pielii, îi reface strălucirea, netezimea şi prospeţimea. Este util în caz de intoxicaţii alimentare.
• Acţiune antibacteriană, antifungică: previne multe infecţii bacteriene obişnuite, incluzându-le pe cele ale tractului urinar, ale tractului respirator (inclusiv sinuzite) şi cele cutanate. Scade incidenţa sinuzitei. Este util în tratarea problemelor respiratorii şi astfel este pus în diferite remedii împotriva tusei şi a răcelilor. Util în bronşită, astm, catar, tuse, laringită, răceli, gripă. Uşurează problemele respiratorii şi sinuzita. Ca un curăţitor al rinichilor, este eficient în cistite, probleme de prostată, infecţii urinare.
• Acţiune antivirală: poate fi utilizat cu succes împotriva răcelilor obişnuite (aşa-numitul guturai, care este dat de două tipuri de virusuri mai puţin patogene numite rhinovirusuri şi coronavirusuri) şi a gripei.
 
• Acţiune antiinflamatoare: util pentru cei cu artrită şi  reumatism. Uleiul volatil de pin este eficient în reducerea inflamaţiei vezicii biliare. S-a observat de asemenea scăderea frecvenţei de apariţie a pietrelor la nivelul vezici biliare prin utilizarea uleiului volatil de pin.
• Acţiune analgezică: ajută la îndepărtarea durerilor musculare şi articulare. Utilizat local, poate îndepărta durerea din artrită, reumatism şi gută.
• Acţiune expectorantă: ajută la îndepărtarea congestiei şi eliminarea mucusului.
• Acţiune antioxidantă: prin neutralizarea radicalilor liberi, uleiul de pin ajută la încetinirea proceselor de deteriorare celulară, astfel încetinind procesul îmbătrânirii. Această acţiune ajută la prevenirea degenerării musculare ca şi a multor afectări ale sistemului nervos.
• Acţiune stimulatoare asupra metabolismului.
• Acţiune la nivel psihic: îndepărtează oboseala şi depresia. Dă un sentiment de energizare şi astfel este eficace în eliminarea stresului mental. Este util pentru îndepărtarea epuizării nervoase, a nevralgiilor şi oboselii mentale, precum şi a oboselii date de prea multă implicare şi agitaţie. Este bun pentru refacerea stării de spirit. Masajul regulat cu acest ulei volatil aduce claritate mentală. Îndepărtează anxietatea şi tensiunea nervoasă, şi este util pentru oamenii care suferă de pierderea concentrării mentale şi a memoriei.
•  Acţiune deodorantă, aromatizantă:  dă o aromă plăcută produselor în care este pus. Este utilizat în producerea de parfumuri şi arome. Este utilizat ca ulei de masaj şi de baie.
• Acţiune dezinfectantă: este un agent de curăţire extrem de bun, şi poate fi adăugat în spray-uri de cameră. S-a observat că este eficient în uciderea multor germeni din casă, incluzând mucegaiurile, sporii şi E.coli.
• Pus pe blana animalelor, îndepărtează puricii. De asemenea, poate îndepărta mâncărimile pişcăturii de purice. Trebuie monitorizată zona unde s-a aplicat, pentru a nu apărea semne de reacţie alergică: înroşire sau umflare.
Uleiul volatil de pin nu are toxicitate cunoscută.  Poate apare însă o posibilă iritaţie cutanată la persoanele cu piele sensibilă, dacă se aplică în formă nediluată direct pe piele.

Uleiul volatil de brad


Uleiul volatil de brad
Pinul pare să asculte, bradul pare să aştepte, dar niciunul cu nerăbdare”.
(Friedrich Nietzsche)
 
Mirosul de brad este împrospătător, limpezitor şi înviorător. Aroma bradului are un „aspect” de celebrare, de aniversare. Neîntâmplător sărbătoarea Crăciunului are drept simbol concret bradul. În Alpi bradul este regele copacilor şi se spune că este ţinut la mare stimă de spiritul pădurii care îl foloseşte drept casa sa. 
Acţiunea sa generală este considerată stimulentă. Aduce starea de atenţie la nivelul minţii. Diluat şi aplicat pe anumite zone ajută la îndepărtarea oboselii. Aşa cum a fost cunoscut de către terapeuţii şi vindecătorii din vechime bradul este antiseptic, analgezic (îndepărtează durerea), antitusiv, expectorant, deodorant, imunostimulent şi stimulent general şi psihic. 
Acţiunile principale ale acestui ulei volatil:
• Acţiune analgezică: adăugând 2-3 picături din acest ulei esenţial în uleiul bază de masaj, este un bun ajutor penbtru îndepărtarea durerilor în caz de artrită, dureri musculare şi reumatism.
• Acţiune antibacteriană: acest ulei volatil a fost inclus în anumite remedii contra răcelii, datorită acţiunii sale antibacteriene. Se cunoaşte în medicina populară a diverselor popoare acţiunea sa antiinfecţioasă pentru sistemul respirator, fiind extrem de util şi în cazul bronşitelor, sinuzitei, gripei, tuberculozei. Se precizează în mod special că ajută la curăţarea sinusurilor. Uleiul volatil de brad omoară bacteriile care se transmit prin aer. De aceea este extrem de util pentru cei cu infecţii respiratorii. Astfel putem înţelege de ce sanatoriile pentru cei bolnavi de plămâni sunt amplasate la munte, în zone cu păduri de brad.
• Acţiune antitusivă şi expectorantă: acest ulei volatil a fost inclus în anumite remedii contra tusei
• Acţiune antioxidantă puternică
• Acţiune antifebrilă
• Acţiune deodorantă: datorită aromei atrăgătoare şi abilităţii de a îndepărta mirosurile neplăcute este un ingredient obişnuit al spray-urilor de cameră, dezinfectanţilor, parfumurilor, săpunurilor şi deodorantelor. În toate substanţele de curăţit în care este introdus este utilizată şi acţiunea sa antiseptică şi antibacteriană.
• Acţiune la nivel psihic: conferă vivacitate şi stabilitate minţii, dar în acelaşi timp este şi un bun calmant. Conferă vigoare, tărie în faţa problemelor şi a încercărilor vieţii. Creşte puterea de concentrare şi focalizare a minţii.
Precauţii de utilizare: a nu se utiliza în cantităţi mari sau dacă se doreşte aplicarea pe piele, să nu fie folosit nediluat. 

Sursa: http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7134

Uleiul volatil de trandafir


Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum? (adaptare după Jean Paul Guerlain)
Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită, peste ani şi ani spre momente frumoase trăite. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Hartz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În antichitate parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.


Uleiul volatil de trandafir
 
Trandafirul vorbeşte în şoaptă despre dragoste, într-un  limbaj care este înţeles doar de inimă

Trandafirul este aproape cea mai populară floare parfumată din lume şi aproape orice fiinţă umană îl admiră şi se bucură de aroma sa. Trandafirul, floarea nenumăratelor poveşti şi legende,  simbolizează iubirea, pasiunea, dorinţa, luxul. Floare regală, trandafirul a fost descoperit în grădinile perşilor, ei fiind cei care au obţinut uleiul esenţial de trandafir pentru prima dată.

Beneficiile vindecătoare ale uleiului volatil de trandafir se înscriu pe o paletă largă de acţiuni: antidepresiv, antiinflamator, antiseptic, antispasmodic, antiviral, afrodisiac, astringent, bactericid, colagog, cicatrizant, depurativ, emenagog, hemostatic, hepatic, laxativ, nervin, stomahic, uterin.

Proprietăţile terapeutice: 
• Antiinflamator: scade inflamaţia, mai ales în caz de infecţii microbiene, ingestia de substanţe otrăvitoare, indigestie, deshidratare etc.

• Antiseptic: util în tratarea rănilor şi protejarea lor de infecţii.

• Antiviral.

• Bactericid: acţiune antibacteriană puternică, de aceea poate fi utilizat în febra tifoidă, diaree de cauză infecţioasă, holeră, toxiinfecţii alimentare şi alte boli date de microbi. Poate ajuta la eliminarea anumitor infecţii ale colonului, stomacului, intestinelor şi tractului urinar, ca şi infecţii exterioare ale pielii, urechilor, ochilor.

• Antifebril.

• Astringent: întăreşte gingiile, rădăcina firelor de păr, tonifică şi ridică pielea, tonifiază muşchii, intestinele şi vasele de sânge. Conferă astfel protecţie faţă de căderea părului/dinţilor, împotriva ridurilor, a pierderii fermităţii intestinelor şi muşchilor abdominali. Din cauza acţiunii astringente acţionează hemostatic în caz de hemoragii şi este util în diaree.

• Hepatic: util pentru sănătatea ficatului – îi menţine vigoarea, funcţionalitatea şi îl protejează de infecţii.

• Stomahic: stimulează secreţia digestivă, scade inflamaţia, îl protejează de infecţii şi ulcere. Ajută la reglarea nivelului de acid din stomac.

• Reglator al echilibrului acido-bazic: ajută la reglarea acidităţii sanguine, păstrând organismul departe de problemele acidozei.

• Cicatrizant: ajută la diminuarea şi „pălirea” cicatricilor şi urmelor rămase după arsuri, acnee, varicelă. Îndepărtează cicatricile postoperatorii şi vergeturile.

• Depurativ: purifică sângele şi ajută la îndepărtarea şi neutralizarea toxinelor din sânge.
 
• Antispasmodic: îndepărtează eficient spasmele sistemului respirator, tubului digestiv, sistemului muscular. Ajută la vindecarea convulsiilor, întinderilor musculare, crampelor, holerei spasmodice.

• Afrodisiac: îmbunătăţeşte libidoul, sporeşte trăirile romantice.

• Uterin: util în caz de scurgeri, tumori, sângerări, menstruaţii neregulate, etc. Purifică uterul şi îl ajută să funcţioneze corect. Ameliorează dismenoreea (durerile asociate menstruaţiei), senzaţia de greaţă, oboseala şi scade sindromul post menopauză.
 
• Nervin: acţionează ca un tonic pentru nervi. Dă puterea de a suporta şocurile şi îi protejează de probleme datorate vârstei, bolilor etc.

• Antidepresiv: uleiul volatil de trandafir creşte respectul de sine, încrederea, speranţa, puterea mentală şi astfel luptă în mod eficient cu depresia. De asemenea uleiul esenţial de trandafir îndepărtează anxietatea. Este utilizat în aromoterapie pentru a genera gânduri pozitive, fericire, bucurie şi speranţă.

• Alte beneficii: regleză producţia hormonală şi face ca aceasta să fie echilibrată. Dă o piele strălucitoare, proaspătă, tânără. Ajută fiinţa umană să se menţină în formă şi fericită. Ajută circulaţia sanguină, susţine funcţia inimii, scade tensiunea, ajută la vindecarea durerilor de cap, astmului, deshidratării, combate efectul vânturilor fierbinţi, oboseala ochilor, leucoreea şi anumite infecţii.

Producătorii acestui ulei volatil spun că sunt necesari aproximativ 60.000 de trandafiri pentru a produce 28 de grame de ulei esenţial. Cel mai bun ulei se obţine din florile proaspăt deschise, culese  în orele răcoroase ale dimineţii în care căldura soarelui nu a apucat să le îndepărteze aroma. Pentru a extrage fiecare picătură din preţiosul ulei, distilarea se face în două faze. La distilarea iniţială rezultă o cantitate mică de ulei verde foarte concentrat şi o mare cantitate de apă de flori de trandafir. Apa de trandafir este apoi redistilată şi se obţine încă o cantitate de ulei galben pal care va fi adăugată peste cel obţinut iniţial.  Cea mai mare parte a uleiului absolut de trandafir este produsă în Maroc, în valea dintre munţii High Atlas şi Jbel Sarhro, la est de Marakesh.

Medicul englez Culpeper, în secolul 17 a notat că trandafirii roşii întăresc inima. El se raporta la acţiunea vindecătoare a trandafirilor, dar oricine ştie că aroma lor întăreşte inima şi din punct de vedere spiritual şi emoţional. Frumosul trandafir roşu poate evoca trăiri romantice în inima cea mai împietrită.

Articol preluat din : http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7159

ulei de santal


Santalul a fost trecut în grupa speciilor protejate. Un arbore de santal într-o pădure face ca întreaga pădure să miroasă a santal. Nu se cunosc cu exactitate care sunt condiţiile ce permit arborelui să crească, de aceea nu au putut fi refăcute pădurile de santal aşa cum se pot reface spre exemplu pădurile de conifere sau de foioase. Santalul creşte doar după dulcea sa voie!
Uleiul şi pulberea din scoarţa de santal erau cunoscute în medicina tradiţională ca având proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, antispasmodice, antifebrile, astringente, carminative, diuretice, emoliente, expectorante, sedative şi tonice. Este un tonic general şi ajută la eliminarea excesului de mucus. Uleiul de santal nu este toxic, nu este iritant şi nu este cunoscut ca sensibilizant.
Uleiul de santal este foarte bun pentru afecţiunile sistemului respirator, urinar, genital, pentru probleme sexuale, pentru sistemul nervos şi îngrijirea pielii.
Pentru afecţiunile sistemului respirator uleiul de santal este de un mare ajutor datorită efectului de stimulare şi dezinfectare pe care îl are asupra mucoasei tractului respirator, precum şi a proprietăţilor expectorante. De aceea este util în infecţii pulmonare cronice şi în astm, bronşită, pneumonie. De asemenea, datorită efectului emolient este foarte bun în caz de tuse seacă şi gât uscat. Prin acţiunea calmantă, antiseptică şi antiinflamatoare este bun în dureri de gât. De asemenea s-a observat că este extrem de util în cazul bolilor cronice, datorită efectelor armonizatoare profunde care susţin evoluţia spre vindecare a fiinţei respective.
Acelaşi efect de stimulare şi dezinfectare îl are şi asupra mucosei tractului genitor-urinar. De aceea poate fi utilizat în cazul infecţiilor vezicii urinare şi a infecţiilor genitale. Efectul afrodisiac al acestui ulei este de ajutor în caz de impotenţă şi frigiditate. 
Santalul previne diareea şi voma, reducând spasmele gastrice şi intestinale. Era folosit în caz de gastrită. De asemenea, este cunoscut ca având acţiune relaxantă asupra musculaturii digestive precum acţiune carminativă, fiind util în caz de balonare, flatulenţă şi chiar în sindromul colonului iritabil.
Proprietăţile hidratante, de catifelare dar şi tonice şi astringente, precum şi calităţile sale antiinflamatorii, antiseptice, de îndepărtare a durerii fac ca acest ulei să fie foarte folosit pentru îndepărtarea  senzaţiilor de arsură de la nivelul pielii, contra inflamaţiilor, deshidratării, eczemelor uscate, a excesului de sebum, în vindecarea rănilor, cicatricilor şi acneei. Este un excelent hidratant şi hrăneşte orice tip de piele. Aplicat pe frunte are un efect de răcorire (mai ales pasta din pulberea de scoarţă), şi este folosit pentru scăderea febrei. În preparatele cosmetice este excelent pentru reducerea ridurilor.
Uleiul de santal calmează şi limpezeşte mintea, calmează emoţiile. S-a dovedit a fi un excelent  armonizant psihic reducând tensiunile, confuzia, fiind ideal de folosit în caz de depresii, insomnie, iritabilitate, tensiune nervoasă, în timpul zilelor agitate sau în caz de frică, stres, epuizare nervoasă şi anxietate. Îndepărtează furia şi agresivitatea, şi generează stări de deschidere afectivă şi compasiune. Se ştie că este foarte bun în dinamizarea şi buna funcţionare a glandei pineale, ceea ce înseamnă o susţinere a fiinţei în integrarea sa în mediul înconjurător, în ritmurile temporale şi în accesul la planurile subtile elevate. Valoarea uleiului de santal în meditaţie este considerată inestimabilă. 
Datorită proprietăţilor sale speciale, uleiul de santal este numit „aurul lichid”.
Articol preluat din :http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7376